Бившият финансов министър Симеон Дянков смята, че България няма да успее

...
Бившият финансов министър Симеон Дянков смята, че България няма да успее
Коментари Харесай

Симеон Дянков "отлага" приемането на еврото у нас за 2026 г.

Бившият финансов министър Симеон Дянков счита, че България няма да успее да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 година, каквато е публично оповестената цел.

Той е песимист и тъй като България евентуално няма да успее извърши част от формалните критерии, само че и поради политически аргументи.  Зелената карта, промени в закона за Българска народна банка и други значими закони още не са утвърдени от Народното събрание, някои са импортирани от служебното държавно управление, само че при тази политическа неустойчивост не е ясно по кое време ще бъдат признати, разяснява пред БНР Дянков, който беше вицепремиер в първото държавно управление на Бойко Борисов.

София получи датата 1 януари 2024 година като допустима за влизане в еврозоната, при изискване че извърши проект за приемане на значими законови промени.  Честите предварителни избори и " паузи "  в работата на Народното събрание обаче бавят този проект.  

Дори и да минат тези закони, ние сега не изпълняваме някои числови критерии - инфлацията е висока, бюджетният недостиг е над 3%, изясни ексминистърът.  Той уточни, че ако страната ни не реализира задачите си и не бъде пусната в еврозоната през 2024 година, идната допустима година е 2026-а -  поради Маастрихтските критерии, съгласно които страната претендент би трябвало да покрива условията в продължение на 2 години.

 

По мотив на ценовото напрежение около въвеждането на еврото в Хърватия от 1 януари, Дянков посочи, че не чака сходен сюжет и у нас, тъй като там " до през вчерашния ден " са били с плаващ валутен курс, а Българя от 25 години по този начин или другояче е " вързала " лв. за еврото и курсът е закрепен, неизменим, което ще улесни валутната смяна у нас: 

" При влизането на Италия в еврозоната преди години цените се повишиха внезапно и мненията са тъкмо такива и за Хърватия - че в първите няколко дни се вижда подобен развой. Трябва обаче да споменем, че България и Хърватия са доста разнообразни. България от 25 години е във валутен ръб и левът е закрепен към еврото, до момента в който Хърватия влезе от плаващ курс към еврозоната и затова се чака да има по-висока инфлация ". 

" Основното терзание у нас ще е в по-малките обитаеми места, където хората имат спестявания в левове, а ще би трябвало да ги трансферират в евро. Там бих фокусирал вниманието на Българска народна банка и на държавното управление ", съобщи финансистът. 

 

Дянков направи прогноза, че до октомври инфлацията у нас ще се задържи двуцифрена, след февруари ще има повишаване на лихвите, а доларът ще продължи да нараства.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР